Standardul FM primește lumină verde

0
631

05 aprilie 2018 | Herpreet Kaur Grewal

newsdesk@fm-world.co.uk

Stan Mitchell discută recenta aprobare a standardelor ISO 41001 pentru sistemele de management (MMS) pentru Facility Management.

Au fost aprobate standardele ISO 41001 pentru sistemele de management (MMS) pentru Facility Management. Stan Mitchell, CEO al Key Facilities Management International și un președinte al BIMM, a declarat pentru FM World că standardul a fost semnat și poate fi publicat în aprilie. În prezent, el este tradus înainte de a fi publicat și pus la dispoziție la nivel global.

Mitchell a numit standardul „o afacere mare” și „potențial unul dintre cele mai semnificative lucruri care ne-au întâmplat ca o disciplină de ani de zile.

„Este un standard de referință care definește ce este o organizație de gestionare a facilităților și cum funcționează.

„Acesta va oferi un standard pe care atât managerii facilităților, cât și cei din domeniul achizițiilor publice le pot folosi pentru a evalua dacă o organizație este pregătită pentru a furniza servicii de gestionare a infrastructurii și cum ar trebui structurată această livrare”.

O distincție cheie, a declarat Mitchell, este că standardul ISO 41001 este mai degrabă un management decât un standard tehnic.

„Multe FM-uri vor fi familiarizate cu standardele tehnice – cum ar fi cele care detaliază modul de fabricare a unei prize electrice sau ce vopsea de utilizat pe jucăria unui copil. Ele sunt foarte specifice, în timp ce un standard al sistemelor de management este mult mai generic și aplicabil pentru toate tipurile de organizații. ISO tratează standardele sistemului de management în mod diferit față de standardele tehnice și a trebuit să susținem greu obținerea ISO pentru a ne permite să creăm acest standard. ”

Nu este probabil ca ISO 41001 să fie acreditată până în septembrie. Acreditarea înseamnă că organismele de certificare independente pot veni și revizui echipele internationale sau organizațiile externalizate și le pot acredita conformitatea cu acest standard „exact așa cum fac oamenii astăzi cu ISO 9001 sau 14001”.

Clarificarea parametrilor

Noul standard urmează publicarea altora care ajută la clarificarea parametrilor în care funcționează FM. În 2011 a fost înființat Comitetul Tehnic ISO 267 Facilități Management. În 2017 a publicat standardul ISO 41011 în Vocabularul de Management al Facility.

Mitchell spune că acest standard a fost important, deoarece dacă „ne vom uni ca o disciplină internațională, trebuie să vorbim aceeași limbă în sensul termenilor pe care îi folosim … Vorbesc despre descrierile noastre despre ceea ce facem în cadrul FM, așa că este foarte important să folosim același limbaj și terminologie „.

Cel de-al doilea standard al comitetului publicat în 2017 a fost ISO 41012 Ghidul de gestionare a facilităților privind aprovizionarea strategică și dezvoltarea acordurilor. Mitchell spune că standardul ajută în „cum să creeze un acord între o echipă FM și organizația de cerere; nu este prescriptivă, este descriptivă … este un ghid care vă duce pe parcursul călătoriei a ceea ce trebuie să discute părțile înainte de a încheia un acord. Este un standard foarte bun care poate fi de uz curent. ”

În 2017, comitetul a publicat mai degrabă un raport tehnic decât un standard, intitulat Domeniul de management al facilității ISO 41013, Concepte și beneficii cheie, care se adresează industriei în ansamblu.